Кубинците ще могат да купуват имоти

Предстои и улесняване на процедурите за пътуване зад граница.

04.11.2011 | 09:01
Кубинците ще могат да купуват имоти

Кубинското правителство прие закон, разрешаващ, за първи път от 50 години насам, покупката и продажбата на жилищни имоти – с цел да бъде даден тласък на местната икономика и да се намали недостигът на жилища. Това съобщава AFP, позовавайки се на кубинския официоз Granma.

Реформата ще влезе в сила от 10 ноември и е поредния опит на президента Раул Кастро да либерализира икономиката на острова.

Новите правила ще позволят на хората да купуват, продават, разменят и даряват жилищата си. Кубинците обаче ще могат легално да притежават само два имота – един за постоянно жилище и един за почивка.

Законът беше дълго чакан в страната, като е част от основните планирани реформи, одобрени на конгрес на комунистическата партия през пролетта на тази година.

Преди няколко седмици Куба либерализира и продажбата и покупката на автомобили. Най-новите модели обаче, могат да стават притежание само на чужди граждани или кубинци със специален статут като артисти, атлети и доктори.

До края на годината се очаква още да бъде прието и третото важно подобрение на действащите правила в Куба, а именно – закон, улесняващ пътуванията на кубинските граждани в чужбина.