Ердоган: Няма да спрем операцията срещу кюрдските милиции

Вашингтон отново заплаши - готви икономически санкции срещу Анкара

12.10.2019 | 16:00 Редактор: Ралица Братанова

Турция засилва офанзивата си в Северна Сирия в четвъртия ден от нейното начало. Президентът Реджеп Ердоган е непреклонен, че няма да се откаже от военната операция. А Вашингтон отново заплаши - готви икономически санкции срещу Анкара.

13 селища в североизточна Сирия вече са под контрола на Анкара. Турските сили напредват най-вече в слабо населените селски райони. Под сериозен отпор от кюрдските милиции. За ранени цивилни се съобщава и от двете страни на границата. 

От Пентагона потвърдиха, че снощи американски войници са били обстреляни от турската артилерия. Анкара твърди, че се е целела в близките кюрдски позиции. Според анализатори обаче посоката е била избрана умишлено, за да се прогонят американските части от района.

В същото време американският министър на финансите съобщи, че готви значителни икономически санкции срещу Турция, които ще бъдат задействани при нужда.

Вчера атентат с кола-бомба разтърси най-големия сирийски град, контролиран от кюрдите – Камишли. Трима души загинаха. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Стана ясно, че по-рано, след турски въздушни удари, петима джихадисти са избягали от затвор в района.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК