fallback

Растежът в Китай са забавя

9,1% ръст на БВП на Китай през третото тримесечие на 2011г. Забавянето е заради дълговата криза в Европа.

18.10.2011 | 12:15

 

Това се случва за пръв път от началото на 2009. Въпреки това двигателите на растежа остават силни, което прави малко вероятно облекчаването на валутната политика на страната.

Забавянето на ръста и най-слабият темп за последните 2г. остава леко под прогнозата за наблюдавания период.

Ченг Лайюн от Национално статистическо бюро на Китай заяви, че "усложнената международна икономическа ситуация и трудностите пред икономическото възстановяване се увеличават".

На фона на нестабилността и несигурността в следващата фаза, възможността за стабилизиране на макроикономическата ситуация в Китай и сравнително бързото развитие остава голяма, смята Ченг Лайюн.

Спадът показва, че Китай не остава встрани от икономическия спад в еврозоната. Пекин не е неуязвим от риска от събитията в най-големия си търговски партньор, Европа. Търговските данни миналата седмица показаха, че годишният ръст на китайския износ за Европа е спаднал наполовина през август, а общият износ на Китай е стигнал седеммесечно дъно.

От наша гледна точка, развиващите се пазари сигурно ще станат фактор за бъдещ растеж, - коментира

Кристиян Голдсмит от BNP Paribas. - Китайският растеж леко намалява, но все още можем да очакваме да бъде двигател на развитието на глобалната икономика, от която Китай е важна част.

Инструментите с фиксирана доходност, двигател на китайския ръст – продължават бързия темп на растеж. Инвестициите в имоти, които са една пета от общия обем за страната, обаче рязко се охладиха до 25% през септември на годишна база, в сравнение с ръста от 31% за август, показват изчисленията на Ройтерс.

fallback
Още от Свят
fallback