Путин за Тунберг: Никой не ѝ е обяснил, че съвременният свят е сложен

Когато някой използва деца за свои интереси, това е достойно само за осъждане, заяви той

03.10.2019 | 14:38 Редактор: Ралица Братанова
Путин за Тунберг: Никой не ѝ е обяснил, че съвременният свят е сложен

Президентът на Русия Владимир Путин също не е почитател на активистката Грета Тунберг, съобщи ТАСС.

"Когато някой използва деца за свои интереси, това е достойно само за осъждане", каза Путин и допълни, че фактът, че подрастващите обръщат внимание на проблемите на деня е правилно.

"Никой не е обяснил на Грета, че съвременният свят е сложен и многообразен, развива се бързо и хората в Африка и в много азиатски страни искат да живеят на същото ниво, както в Швеция. А как да се постигне това? Да ги накараш да използват слънчевата енергия, която в Африка е достатъчно? Някой обясни ли какво струва това?", заяви Путин.

Той подчерта, че нефтът е източник номер едно в световния енергиен баланс и ще запази предимствата си в близките 25 години, макар и дялът му да намалее, а този на възобновяемите енергийни източници да нараства. 

При това технологиите за възобновяемите енергийни източници са слабо достъпни за развиващите се страни, но "хората искат да живеят, както в Швеция. Отидете и им обясните, че следващите 20-30 години те и децата им трябва да прекарат в бедност."

Руският президент заключи, че проблемът трябва да се решава максимално професионално, макар емоциите да са неизбежни. "Сигурен съм, че Грета е добро момиче и е много искрена, но възрастните не трябва да подвеждат децата в крайни ситуации, трябва да ги опазят от излишни емоции, които могат да разрушат личността", каза още Владимир Путин.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК