Изтекоха скандални записи между Зукърбърг и негови служители

Той коментира амбициите на някои демократи да разделят техногигантите на по няколко компании

02.10.2019 | 22:08 Редактор: Ралица Братанова

Пореден скандал разтърси Facebook. Онлайн изданието The Verge публикува двучасови записи, направени в централата на компанията в Калифорния. От тях става ясно, че Марк Зукърбърг обсъжда ключови политически фигури в Съединените щати и тяхното негативно отношение към социалните мрежи.

През юли изъпълнителният директор на Facebook-Марк Зукърбърг провежда тайни срещи със свои служители. Разговорите им обаче били записани, а по-късно предоставени на журналисти. 

От аудиофайловете става ясно, че Зукърбърг обръща сериозно внимание на политическия елит в Съединените щати и по-точно на сенатора от Демократическата партия Елизабет Уорън. Тя е сред кандидатите за президенсткия пост на изобрите през 2020 година и е известна c aнтипaтиятa cи ĸъм Аmаzоn, Gооglе, Fасеbооk и Аррlе.

С влизането си в надпревалата за поста - Елизабет Уорън заяви, че ако спечели изборите ще въведе пo-cepиoзни oгpaничeния въpxy ĸoмпaниитe oт тexнoлoгичнaтa индycтpия.

Според Зукърбъг обаче отстраняването на интернет платформите няма бъде решение опитите за вмешателство в изборите. А напротив - може да влоши положението. 

Марк Зукърбърг също така е категоричен, че ако бъде принуден ще се бори с всики сили за компанията. Реакцията от страна на сенаторката не закъсня. 

Неотдавна Facebook се съгласи да плати 5 млрд. долара глоба, наложена от Федералната комисия по търговията заради пробивите в сигурността на социалната мрежа. 

Това се случи, като компанията беше обвинена, че не е успяла да предотврати намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Според Зукърбърг обаче компанията му влага много повече инвестиции в сферата на сигурността от Twitter. И уточнява, че пред Facebook стоят още много важни промени.

Репортаж на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК