Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг белязаха празника на Китай

Органите на реда за първи път стреляха с бойни патрони

01.10.2019 | 21:08 Редактор: Василена Василева

Хонконг отново се превърна в арена на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция. Служител на реда е прострелял един от демонстрантите в гърдите. Той се намира в болница в критично състояние. По време на сблъсъците са пострадали още най-малко 15 души.

Барикади, пожари и ожесточени сблъсъци между порсетиращи и полиция. Така Хонгонг посрещна 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Хиляди демонстранти излязоха по улиците в знак на недоволство срещу наложената забрана за провеждането на шествия по време на празника.

Част от тях използваха самоделни бомби срещу органите на реда, а други хвърляха камъни по униформаните. Полицията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Породеният кръг от протести беше белязан и с безпрецедентно полицейско насилие. Един от демонстрантите беше улучен с куршум в гърдите. До този момент полицията в административния район не беше използвала истински патрони срещу протестиращите. 

Заради сблъсъците бяха затворени търговските обекти в града, както и най-малко 15 стнации на метрото. Важни пътни артерии останаха блокирани. 

Бяха отменени и празненствата по случай от 70-годишнината. 

Въпреки хаоса и насилието в Хонконг Пекин отбеляза националния празник с пищен парад. Над 30 хиляди души наблюдаваха тържествата, по време на които президентът на Китай произнесе реч. В нея той изтъкна, че нищо не може да разклати устоите на великата китайска нация.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК