Британският парламент заработи отново. А сега накъде?

Ще се осъществи ли Brexit на 31 октомври?

26.09.2019 | 22:15 Редактор: Василена Василева
Британският парламент заработи отново. А сега накъде?

Британските депутати се върнаха в парламента, след като Върховният съд в страната обяви, че решението на премиера Борис Джонсън да прекрати временно заседанията на парламента на Обединеното кралство е било незаконно, пише британското издание London Evening Standard, цитирано от агенция "Фокус". 

Какво следва сега?

Не се очакваше депутатите да се завърнат в пленарната зала до 14 октомври според вече отмнененото решение на премиера, така че не са насрочени никакви конкретни дебати.

За момента те водят преговори за да решеат как ще процедират сега с местната политика и осъществяването на Брекзит до 31 октомври, но снощните караници в парламента показват, че дебатите в парламента няма да са гладки.

Парламента усети някои от най-горещите сцени в последно време, след като при първият си дебат откакто дейността му беше подновена, след като Джонсън заяви, че съда е „сгрешил“ като се е произнесъл по политически въпрос.

Той още осъди депутатите и ги обвини в „саботирането“ на Брекзит и призова опозиционните партии или да гласуват вот на недоверие или да се съгласят на провеждането на общи избори и да се изправят пред „деня на равносметката“.

Депутата на лейбъристите Паула Шериф призова представителите в камарата да се опитат да обуздаят тона и реториката на премиера, преди да му напомни какво се е случило с нейната убита приятелка и бивш министър Джо Кокс.

„Много от нас са понасяли смъртни заплахи и оскърбления всеки един ден. Те често цитират неговите думи – „акт на предаване“, „предателство“, „предател“ и на мен ми писна от това“.

„Трябва да обуздаем реториката си и това трябва да започне с министър-председателят ни“, добави тя.
Джонсън отхвърли обвиненията и нарече коментарите й я нарече „шарлатанин“, след което предизвика допълнителни критики срещу себе си. Той заяви, че най-добрият начин да бъде почетена паметта на Кокс, застъпваща се за оставане в ЕС, която беше убита точно преди референдума за напускане, е като „бъде осъществен Брекзит“.

Правителството също така заяви, че ако опозиционните парти не внесат предложение за вот на недоверие, то това означава, че премиерът се ползва с доверието на парламента.

Това означава, че той разполага с мандат да натисне за осъществяването на Брекзит на 31 октомври.
Опозицията обаче продължава да поддържа позицията, че няма да подкрепи нови избори преди да е ясно, че Великобритания няма да напусне ЕС без сделка.

Означава ли това, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, дори ако премиера не постигне сделка с Брюксел?

Според специфичен указ, премиера е задължен да се върне в европейската столица и да иска допълнително удължаване на процеса по Брекзит, ако не може да се споразумее със съюза навреме.
Джонсън заяви, че ще се придържа към закона, като в същото време изведе страната от ЕС на 31 октомври при всякакви обстоятелства.
Той все още не издаде детайли как това ще се случи ако той все пак не постигне споразумение с Общността.

Какво се случва след това?

Депутатите ще бъдат запитани от правителството дали ще подкрепят прекъсване на дебатите в парламента за още три дни, за да бъде проведена конференцията на консервативната партия в Манчестър.
Но настроенията в парламента показват, че съвсем не е сигурно дали те ще се съгласят на такова предложение.
Очаква се скоро да бъде проведен дебат за „генералните принципи на демокрацията и правата на електората“.
Въпреки това министрите от кабинета на Джонсън ще бъдат внимателни за други удари от страна на депутатите срещу тях, и за това те отново да поемат контрол над дейността на Камарата на общините.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК