При твърд Brexit: Автомобилната индустрия в ЕС върви към крах

От бранша заявиха, че в крайна сметка загубите ще са за "милиарди евро"

23.09.2019 | 18:25 Редактор: Юлия Христова
При твърд Brexit: Автомобилната индустрия в ЕС върви към крах

Европейската автомобилна индустрия предупреждава за "сеизмични" и "опустошителни" последствия и „необратими щети“ за сектора при Brexit без споразумение. Автомобилни търговски организации дават изключително лоша прогноза, ако Европейският съюз (ЕС) и Великобритания не успеят да постигнат споразумение преди крайния срок за Brexit 31 октомври. От бранша заявиха, че в крайна сметка ще струва "милиарди евро", предава Investor.bg.

Водещи групи, сред които Европейската асоциация на автомобилните производители, Европейската асоциация на доставчиците на автомобили и 17 национални групи, публикуваха съвместно изявление относно въздействието на сценария "Brexit без сделка“ върху индустрията, в която работят почти 14 млн. души в целия ЕС, включително Великобритания.

В изявлението се казва: "Излизането на Великобритания от ЕС без сделка би предизвикало сеизмично изместване на условията за търговия, като мита за милиарди евро заплашват да повлияят на избора на потребителите и достъпността до продукцията от двете страни на Ламанша".

"Краят на търговията без бариери може да доведе до вредни смущения в действащия в момента модел на индустрията, като цената на само една минута спиране на производството само във Великобритания възлиза на 54 700 евро (60 000 долара)“, допълва се в позицията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК