ЕС не планира контролиран банкрут на Гърция

Решение за отпускане на поредния транш за Гърция едва ли ще бъде взето до 3 октомври.

26.09.2011 | 15:50 Редактор: Мариета Иванова
ЕС не планира контролиран банкрут на Гърция

Малко вероятно е финансовите министри от еврозоната  да вземат решение за отпускане на поредния транш финансова помощ за Гърция на планираното по случая за 3 октомври заседание. Това заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж-Тардио, цитиран от руското електронно издание Ведомости.
 „Връщането на проверяващата финансите мисия в Атина е първата стъпка – отбеляза  Амадеу Алтафаж-Тардио. - След това представителите на МВФ, ЕЦБ и ЕС следва да представят изводите от проверката – за напредъка на Гърция по линия на изпълнение на заложените в макроикономическата програма цели. Едва след разглеждане на доклада ще бъде взето решение. Всички тези процеси изискват съответното време. В този смисъл е трудно да си представим, че решението може да бъде взето към 3 октомври,“ отбеляза  говорителят по икономическите въпроси към Европейската комисия.
В същото време Амадеу Алтафаж-Тардио подчерта, че Европейският съюз не планира контролиран банкрут на Гърция. По думите му евентуален контролиран банкрут или изваждане на Гърция от еврозоната ще имат много негативни последствия за световната икономика.
Заседанието на Еврогрупата е планирано за 3 октомври в Люксембург.