Европа спешно се нуждае от план срещу дълговата криза

Първата стъпка в новия антикризисен план е банките в еврозоната да се рекапитализират с десетки милиарди евро.

26.09.2011 | 09:44
Европа спешно се нуждае от план срещу дълговата криза

Европа трябва за броени седмици да изготви мащабен план за решително преодоляване на дълговата криза, стана ясно след срещата на Г-20 във Вашингтон.
Проектът, по който към момента работят европейските лидери, включва частичен фалит на Гърция и наливане на милиарди евро в банковата система. Целта е да не се позволи разпространението на кризата от Гърция, Португалия и Ирландия към Италия и Испания, които се определят като прекалено големи, за да бъдат спасeни.
Срокът за окончателно изготвяне на мерките е до началото на ноември, когато в Кан ще се проведат следващите разговори на високо ниво. Първата стъпка в новия антикризисен план е банките в еврозоната да се рекапитализират с десетки милиарди евро. Това би гарантирало, че системата ще остане стабилна дори при фалит на Гърция. Вторият основен момент е увеличение в размера на Европейския фонд за финансова стабилност, който в момента се равнява на 440 млрд. евро. Според оценки на икономисти, ако Италия и Испания останат извън пазарите, те ще се нуждаят от близо 2 трлн. евро. Правителствата ще се опитат да достигнат тази сума с помощта на Европейската централна банка.