Юнкер: Рискът от Brexit без сделка остава реален

Председателят на ЕК се срещна преди 2 дни с британския премиер

18.09.2019 | 17:31 Редактор: Ивет Арабова
Юнкер: Рискът от Brexit без сделка остава реален

Постигането на споразумение за системно излизане на Великобритания от Европейския съюз все още е възможно, но рискът от развод без споразумение също е "много реален“. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Investor.bg.

В обръщение Юнкер заяви, че британският премиер Борис Джонсън му е заявил, че Лондон все още иска да постигне сделка за преходния период, но със или без нея страната му ще излезе от блока на 31 октомври, съобщава Ройтерс.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти и одобрителни възгласи от евродепутатите, подкрепящи Brexit.

[sc: relatedarticles ids:174942 /

"Много малко време остана... Рискът от напускане на блока без сделка е много реален“, заяви председателят на ЕК, който разговаря с британския премиер в Люксембург в понеделник.

В изказването си Юнкер отново повтори позицията на Брюксел, че Лондон трябва да представи реалистични предложения, с които да бъде заменен т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница

Неговият песимистичен тон бе продължен и от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. По думите му не трябва да се подценяват последствията от евентуален Brexit без сделка, като според него все още остават някои нерешени въпроси преди договарянето на бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

„Ако Великобритания напусне без сделка, искам да ви напомня, че всички тези въпроси няма просто да изчезнат... три години след референдума за Brexit не трябва да се преструваме, че преговаряме“, допълни Барние.

Снимка: Reuters
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК