МВФ обсъжда заемите за Гърция при закрити врати

Резултатите от заседанието са пазени в тайна.

15.09.2011 | 11:54 Редактор: Кузман Илиев
МВФ обсъжда заемите за Гърция при закрити врати

Кризата в Гърция е била обект на „неформално заседание“ на Международния валутен фонд, съобщи френският Le Figaro. На Събранието на Административния съвет фонда са се дискутирали бъдещи допълните траншове по заема на задлъжнялата държава.
Официалният говорител на институцията заяви, че не е взето конкретно решение, но инвеститорите очакват повече яснота около резултатите от заседанието.
„За нас е важно как вървят реформите в Гърция – заяви говорител на МВФ. - Нашите отдели продължават да работят в тесен контакт както с правителството на Папандреу, така и с европейските ни партньори.“
Припомняме, че скоро предстои МВФ да предостави на Гърция шестия от поредицата спасителни траншове, започнали миналата година. От май месец 2010 г. досега са преведени 17, 5 млрд. евро, а като цялата сума възлиза на приблизително 30 млрд. евро.
Административният съвет на Фонда се състои от представители на 24 страни, като се събира три пъти на седмица. По принцип дневният ред на заседанието се публикува след края му. Загадка за пазарните участници остава защо този път документът не стана публично достояние, коментират анализатори от Bloomberg.