fallback

Ердоган с нова заплаха към Европа: Иска повече пари за бежанците

Настоява и Западът да подкрепи плановете му за съдзаване на мирна зона в Сирия

14.09.2019 | 15:04 Автор: Василена Василева

Опасност от нова бежанска вълна към Европа. Турският президент Реджеп Ердоган отново със заплаха към евролидерите. 

В инетрвю за "Ройтерс" той обясни, че Турция има нужда от по-голяма финансова подкрепа за милионите приютени бежанци на територията ѝ.

Според Ердоган Турция е похарчила 40 млрд. долара за бежанците. Сума, която надхвърля многокрятно 6-те млрд. евро, обещани от Европейския съюз за подкрепа на усилията.

Турският президент иска също Западът да подкрепи плановете му за съдзаване на мирна зона в Сирия, където бежанците да бъдат настанени. 

В началото на следващата седмица Ердоган ще бъде домакин на руския и иранския президент. Тримата лидери ще проведат преговори, които ще се съсредоточат върху осигуряването на трайно примирие в Идлиб, предотвратяването на нова бежанска вълна в Турция и упражняването на контрол върху бойците на джихадистите, които оперират на територията на Сирия. 

В интервюто за Ройтерс, Ердоган засяга и обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон. Захлажаднето започна през юли. Тогава Анкара реши да купи руските ракетни системи С-400. Ходът беше посрещнат остро от Вашингтон, както и със заплаха за налагането на санкции. 

Администрацията на американския президент е на мнение, че руските ракети предстваляват пряка заплаха за изтребителите им от пето поколение Ф-35. 

А Тръмп от своя страна прояви разбиране. Следователно - не е възможно да се смята, че заплахите за санкции са реалистични. 

Според турския президент Реджеп Ердоган обаче добрите му отношения с американския му калега ще помогнат за преодоляването на кризата. 

Той уточни, че е разговарял по телефона с Доналд Тръмп за купуването на "Пейтриът" преди две седмици. 

Разговорите ще продължат, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН, чиято годишна сесия започва следващата седмица.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback