Обама планира над 1 млн. нови работни места

Германия отчете 26 пореден месец на спад на безработицата.

31.08.2011 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Обама планира над 1 млн. нови работни места

Американският президент Барак Обама заяви, че може да създаде над 1 млн. нови работни места. Изявлението му е коментар към икономическа реч, която предстои да произнесе след седмица, предаде БТА. Брутният вътрешен продукт на САЩ достигна 1,3 % годишен растеж през втората четвърт на тази година, а безработицата остана на болезнено високото ниво от 9,1 % през юли.
Обама трябва да даде тласък на растежа и да намали безработицата, за да бъде уверен, че ще спечели следващ мандат в Белия дом на изборите през ноември 2012 г., отбелязват информационните агенции. Белият дом посочи, че точната дата и мястото на речта предстои да бъдат обявени по-късно.

Пред най-голямата икономиката в еврозоната - немската, проблемът с безработицата не стои на дневен ред. Процентът на трудоспособното население в страната регистрира спад през август за 26 пореден месец, като процесите на подбор на кадри не намаляват в условията на световния погром на пазара на труда и разрастването на дълговата криза в еврозоната.
Броят на германците без работа намалява до 2.95 млн. души, сочат сезонно изгладените данни на базираната в Нюрнберг Федерална агенция по труда. Нивото на безработицата в най-голямата икономика на еврозоната се задържа на 7 %, което е най- ниското ниво от воденото на статистиката от 1991 г., отбелязва Bloomberg.