БЧК осигури 5 хил. швейцарски франка за Африканския рог

Над 10 милиона души са засегнати от тежка суша и недохранване в района.

31.08.2011 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
БЧК осигури 5 хил. швейцарски франка за Африканския рог

Българският Червен кръст предоставя 5 000 швейцарски франка собствени средства за преодоляване на хуманитарната криза в Африканския рог, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Над 10 милиона души са засегнати от тежка суша и недохранване в района. За посрещане на непосредствените проблеми, успоредно с полагането на усилия за изграждане на устойчивост в дългосрочен план в региона, Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Кенийският Червен кръст обявиха хуманитарен апел на стойност 14 692 020 швейцарски франка за подпомагане на 1 000 000 души, за период от дванадесет месеца, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

По Апела ще бъде предоставена спешна помощ, включително храна и вода, достъп до здравни грижи, особено за майките и децата, както и храна за децата, посещаващи училище. В Кения се намира и най-големият бежански лагер в света „Дадааб”, където на ден пристигат над хиляда сомалийски бежанци, по-голямата част от които са жени и деца.
Европейската комисия планира да предостави значителен финансов ресурс, за да отговори на кризата и да помогне на пострадалите от сушата в страните от Африканския рог.