Неприемливо ли е Турция да не може да има ядрено оръжие?

Ердоган заяви, че иска страната да разполага със същото ниво на защитеност, както Израел

05.09.2019 | 22:16 Редактор: Юлия Христова
Неприемливо ли е Турция да не може да има ядрено оръжие?

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е неприемливо държавите с ядрено въоръжение да забраняват на Анкара да се сдобие с такова. Въпреки предизвикателното си изказване държавният глава не посочи дали страната му все пак има амбиции да стане ядрена сила.

"Някои държави имат ракети с ядрени бойни глави, не една или две. Но (те казват), че ние не можем да имаме. Това е нещо, което не мога да приема“, заяви той пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източния турски град Сивас, цитиран от Ройтерс.

"Няма развита държава в света, която не разполага с такива“ оръжия, заяви Ердоган. Агенцията уточнява, че в света има редица развити държави, които не разполагат с ядрено въоръжение.

Турция подписа Договора за неразпространение на ядрено оръжия през 1980 г., като също така от 1996 г. е част от Договора за обширна забрана на ядрените тестове, който забранява извършването на опити от какъвто и да е било вид.

В изказването си Ердоган заяви, че иска Турция да разполага със същото ниво на защитеност, както Израел, пише investor.bg.

Турция от години настоява, че се нуждае от противоракетни системи заради непосредствена заплаха от нападения – основна част от които вследствие на продължаващата война в съседна Сирия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК