Храните в Гърция поскъпват от 1 септември. Причината е предвиденото повишение на Данъка добавена стойност от 13 на 23 %. Нивото от 13 % на ДДС се запазва само за храните, включени в туристически пакети "all inclusive", което правителството обясни като мярка за насърчаване на туризма и съответно повишаване на приходите в сектора. Във връзка с предстоящото увеличение на ДДС гръцките медии предвиждат нова вълна на обществено недоволство.
Очаква се промяната да донесе на хазната приходи от 300 млн. евро тази година и 700 млн. евро през 2012 г.
Решението за повишаване на данъка върху храните бе взето след бурни дебати. Според финансовия министър Евангелос Венизелос разликата в ставката на данъка върху ресторантските услуги цели да насърчи притока на чужди туристи, а според опозицията, тази мярка превръща гърците във втора категория хора. Анализатори смятат, че увеличението ще засегне гръцките туристически пакети и услуги и ще предизвика объркване и смут на пазара.
В рамките на предприетата данъчна реформа правителството обмисля и други ставки на данъка. Последните предложения на финансовия министър Венизелос са компаниите от хранителния бранш и част от експортните бизнеси на страната да бъдат освободени от повишаването с 10% на данъка добавена стойност.