Земетресение от 6.8 по Рихтер разтърси Япония

Епицентърът на труса е бил в близост до авариралата ядрена централа „Фукушима“.

19.08.2011 | 17:45
Земетресение от 6.8 по Рихтер разтърси Япония

Силно земетресение с магнитуд  6,8  разтърси Япония. Епицентърът на труса е бил в близост до авариралата ядрена централа „Фукушима“.
Няма нанесени щети, а предупреждението за цунами беше отменено, след като в района не бяха забелязани големи  вълни.
След труса някои магистрали останаха затворени, а високоскоростните влакове бяха спрени.
Очакванията за вълни с височина над 50 сантиметра в крайбрежните префектури Фукушима и Мияги не бяха оправдани. Префектурите бяха сред най- сериозно засегнатите при земетресението от 11 март и последвалото цунами.
Хората, живеещи от района на земетресението, не скриха притеснението си.

„Това беше наистина продължителен трус.  Не знам, беше като големите земетресения, които преживяхме. Това беше наистина много дълго, сподели жител от префектурата Фукушима.
Епицентърът на труса е бил край бреговете на Фукушима, на 20 км под земната повърхност, обясниха от японската метеорологична агенция.

От Японска метеорологична агенция помолиха хората да останат внимателни за вторични трусове, тъй като все още е налице сериозна сеизмична активност.
От компанията Tokyo Electric Power  успокоиха, че не са открити нередности в пунктовете за наблюдение на радиацията в АЕЦ „Фукушима“, нито в близката централа „Даини“ и че операциите по охлаждането в пострадалите реактори продължават. Няма нередности и в ядрената централа „Онагава“, която беше затворена след бедствието през март.

На 11 март североизточното крайбрежие беше ударено от земетресение от девета степен, което е най-силното в историята на Япония. Последвалите вълни цунами предизвикаха най-сериозната ядрена криза в света за последните 25 години.  При бедствието загинаха или останаха в неизвестност над 20 хиляди души.