Скандалът "Рекет" в Северна Македония се разраства

Арестуваха шефа на Специализираната прокуратура

22.08.2019 | 21:45 Редактор: Юлия Христова

Арестуваха ръководителката на специализираната прокуратура в Северна Македония. Катица Янева е заподозряна по скандала "Рекет", избухнал през юли. В него бяха замесени имената на крупен бизнесмен с български паспорт и дори на премиера Зоран Заев.

Катица Янева ще остане в ареста в следващите 30 дни, тъй като разследващите смятат, че може да се укрие. Янева е заподозряна в злоупотреба със служебно положение и в получаване на подкуп от близо 5 хиляди евро. Структурата, която тя оглавява беше създадена преди 4 години, именно за да разследва корупция и неправомерни действия по високите етажи на властта.

Става дума за случая "Рекет". Според разследващите бизнесмените Боян Йовановски и Зоран Милевски поискали от друг бизнесмен – Орце Камчев – милион и половина евро. В замяна те му обещали да му осигурят по-лека присъда по друго дело, използвайки връзките си с Катица Янева.

По-рано този месец италианското издание "Ла Верита" публикува запис на разговор между двамата рекетьори. В него се чува и женски глас, за който се предполага, че е този на ръководителя на Специализираната прокуратура. В разговора се споменава и името на премиера Зоран Заев. И той, и Янева отричат всякакво участие в аферата. Въпреки това, Янева вече подаде оставка, но остана на поста, докато ѝ бъде намерен заместник. 

А изнудваният – милионерът Орце Камчев – има двойно гражданство и бизнес и у нас. Името му даже беше посочено като потенциален почетен консул на България в Охрид. След избухването на скандала обаче София оттегли неговата номинация. 

Вижте още в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК