Насилието в Сирия продължава

Според ООН цивилните жертви са около 2000 души.

11.08.2011 | 13:57 Редактор: Красимир Лаков
Насилието в Сирия продължава

Насилието в Сирия продължава, като все повече стават и жертвите на режима. Макар правителството да съобщава, че изтегля армията от град Хама, считаният за център на въстаниците град е опустошен напълно. В същото време международния натиск върху Башар ал-Асад се засилва.
Държавната сирийска телевизия показа изтеглянето на танкове и друга бойна техника от град Хама. Това става след десетдневна наказателна мисия в считания за център на бунтовниците град. Видео материалът на телевизията показва засегнати от снаряди и стрелба с по-леко оръжие сгради в града, преобърнати коли и взривни устройства, заловени в бунтовниците.
Групи защитаващи човешките права обявиха, че от избухване на протестите срещу управлението на президента Башар ал-Асад през март са загинали над 1700 души. Това прави сирийското въстание едно от най-кървавите в бунтуващия се арабски свят.
Според официални съобщения на властите, загинали са и около 500 войници и полицаи. Сирия забрани влизането в страната на представители на независими медии след избухването на протестите, което прави трудно потвърждаването или отричането на цитираните цифри.
Натискът над Асад от международната общност се засилва. Представители на Съвета за сигурност към ООН съобщиха мрачни данни, след като в имаха заседание при закрити врата за ситуацията в Сирия. На него е било съобщено, че цивилните жертви са около 2000 души, 3000 души се считат за изчезнали, а около 13 000 са задържани в затворите и службите за сигурност.