Сирийската армия се изтегли от Хама

танкове, сирия, протести, Башар Асад, военни, убити

10.08.2011 | 15:14 Редактор: Мариета Иванова
Сирийската армия се изтегли от Хама

Десетки бронирани машини на сирийската армия с войници напуснаха центъра на протестни действия в град Хама. Изтеглянето идва 10 дни след нахлуването в ключовия град за борба с „въоръжени групи”, съобщи АФП.
40 бронетранспортьора със сирийски знамена са излезли от Хама с военни, скандиращи възхвали за президента Башар Асад, информира журналистът на френската медия, участвал в организирана от властите обиколка на града.
Град Хама беше атакуван от военни с участие на танкове на 31 юли, в навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.
Според активисти, участвали в протести срещу управляващия режим най-малко 140 души са загинали на същия ден, сред които 100 души в Хама. Оказа се, че това е най-кръвопролитното денонощие от началото на действията на режима на Башар Асад срещу продемократичните протести, обхванали цяла Сирия от средата на месец март.
Самият сирийски президент Асад заяви по време на срещата си с турския външен министър Ахмет Давутоглу преди ден, че няма да отстъпи в преследването на терористични групи.