Британската икономика губи милиони от безредиците в страната

Вече няколко поредни нощи продължават погромите в Лондон и други части от Великобритания.

10.08.2011 | 10:50 Редактор: Красимир Лаков
Британската икономика губи милиони от безредиците в страната

Безредиците във Великобритания ще причинят загуби за милиони паунда на английската икономика. Разбити и разграбени магазини, опожарени сгради и коли, спряно движение, загуби на застрахователи, това са преките загуби. Страната търпи икономически щети и по линия на отказали се да посетят страната туристи, на празни ресторанти, на освободени по-рано от работните си места служители.
Вече няколко поредни нощи продължават безредиците и погромите в Лондон и други части от Великобритания. През отминалата нощ напрежението в британската столица е било по-слабо, но за сметка на това грабежите и безчинствата са обхванали нови райони, като най-силни са били в Манчестър.
Макар все още да е рано да се правят оценки, започнаха да се появяват и първи изчисления на загубите, засега свързани с отделни фирми, защото общата картина все още не е пълна. Едно обаче е сигурно, загубите са огромни.
Tриетажната сграда на Sony в предградието на Лондон - Енфилд, със складова площ от 20 000 м2 е запалена и впоследствие напълно изгоряла.  Снимки, направени от въздуха, показват пълния размер на погрома в опожарения дистрибуторски център на технологичната компания. В специално съобщение на фирмата се казва, че случилото се може да окаже негативно влияние върху доставките за пазара в страната.
"Най-вероятно случилото се ще окаже въздействие върху доставките ни – заяви говорителят на Sony в Токио Йоко Ясукоши. - Все още не можем да определим размера на загубите, защото не може да се влиза в сградата”.
Още във вторник цената на акциите на Sony се понижи с 1.1%, но е трудно да се каже доколко причина за това е палежът в Енфилд. Средно индексът на компанията на Токийската фондова борса за същия ден се е понижил с 1.7%.

Безредиците във Великобритания взеха и жертви. Трима мъже, блъснати от кола в Бирмингам, са починали. По непотвърдени данни са опитвали да защитят квартала си от вандалите.