Италия разследва рейтинговите агенции

Прокурорското разследване е след получени оплаквания за негативно влияние на докладите им върху цените на акциите на фондовата борса в Милано.

03.08.2011 | 17:44 Редактор: Красимир Лаков
Италия разследва рейтинговите агенции

Италия проверява рейтинговите агенции. Предприетата проверка от прокуратурата цели да установи, дали агенциите са спазвали правилата и регулациите на държавата, при тяхната дейност в Италия, заяви главният прокурор на град Трани Карло -Мария Капистро. Иззети са документи от офисите на двете действащи фирми за оценка на рейтинга в Милано, като разследването е след получени оплаквания за негативно влияние на докладите им върху цените на акциите на фондовата борса в Милано.
Първото оплакване е след доклад на Moody’s, публикуван през май 2010 г., за риска от това гръцката криза да засегне и италианските банки. Второто оплакване засяга доклад на Standard and Poor’s от май тази година, когато рейтинговата агенция заплаши да намали кредитния рейтинг на Италия.
Прокуратурата ще разследва и дали има извършени престъпления по време на паниката в Миланската борса на 8 и 11 юли тази година, когато масово бяха разпродавани италиански ценни книжа заради заплахата от нарастващата дългова криза в страната.
Една от групите, обвиняващи агенциите поясни, че целта е да се установи, „дали острият спад в цените на акциите не е предизвикан от прецизна схема на поведение на някои хедж фондове и други неидентифицирани засега субекти, които могат да се свържат с рейтинговите агенции и негативните им коментари за Италия“.
 „Тези рейтингови агенции са като три сестри – коментира Елио Ланути от група Adusbef. – Moody’s, Standard and Poor’s и Fitch имат сред акционерите си важни банки.”
От Standard and Poor’s Италия заявиха, че „разследването е безпочвено”. Представители на  Moody’s не са коментирали все още действията на италианската прокуратура.