ООН се провали в опита си да осъди Дамаск

Ескалацията на насилието в Сирия предизвика реакцията на редица европейски страни, начело с Германия, които поискаха нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

03.08.2011 | 15:45 Редактор: Красимир Лаков
ООН се провали в опита си да осъди Дамаск

Кръвопролитията в Сирия продължават. През последните дни десетки протестиращи са избити от танкове и тежко въоръжени войници на правителството.
Ескалацията на насилието в Сирия предизвика реакцията на редица европейски страни, начело с Германия, които поискаха нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да осъди режима в Дамаск. След два дни дебати обаче, в Съвета за сигурност не бе постигнато единомислие за декларацията. Разногласията между 15-те страни членки на Съвета за сигурност са били за това дали да бъде приет вариантът за декларация на европейските страни или да се изготви по-мек нов вариант на декларацията, осъждаща Дамаск. Русия и Китай заплашват да наложат вето на западната декларация, като се опасяват, че евентуалното й приемане може да позволи военна намеса в Сирия. След края на дебатите в Съвета за сигурност посланикът на Русия в ООН Витали Чуркин заяви, че засега не се очертава постигането на споразумение.
"Нашата позиция се споделя и от други членове на Съвета за сигурност и изисква по-балансиран подход, който обаче не бе постигнат в досегашните разговори – отбеляза Чуркин. - Предлаганият текст може да не изиграе конструктивна и позитивна роля. Нашето желание е резолюцията на Съвета за сигурност да предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията в Сирия.”
Критиците на подготвения текст от европейските страни се опасяват, че по-силното осъждане на режима в Дамаск може да послужи за повод за интервенция в Сирия.