Brexit без сделка? Край на свободата на движение за граждани на ЕС

Британските депутати на три пъти гласуваха срещу споразумението, сключено от Мей

19.08.2019 | 20:25 Редактор: Василена Василева
Brexit без сделка? Край на свободата на движение за граждани на ЕС

Правилата, позволяващи на гражданите на Европейския съюз да живеят и работят свободно във Великобритания, ще бъдат отменени в случай на Brexit без споразумение в края на октомври, обяви британското правителство, цитирано от медиите на Острова.

Правителството на Тереза Мей обмисляше удължаване на свободата на придвижване до 2021 г. или да разреши на гражданите на ЕС да остават във Великобритания в продължение на три месеца, преди да трябва да кандидатстват за по-дълъг престой. Междувременно обаче и двата варианта отпаднаха.

"Ние искаме българите да останат и много сериозно държим на това.  Искаме българите да дойдат, защото всяка година много от тях, които идват, имат някакъв принос", заяви пред БНР нейно превъзходителство посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс по повод предстоящия Brexit и мястото на българските емигранти на Острова.

Тя беше категорична, че британското правителство работи тясно с българските власти за гарантиране на правата на българите там. И отбеляза, че преди месец се навършиха 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни, което щяло да повлияе за доброто отношение на властите от Албиона към нашите съграждани.

Около 3 млн. граждани на страни от Европейския съюз живеят в Обединеното кралство. Свободата на движение позволява на гражданите на ЕС да живеят и работят в други страни членки на ЕС.

Запитан по въпроса, британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да бъде "твърде враждебна към имиграцията или имигрантите".

И добави, че "имиграцията във Великобритания ще бъде демократично контролирана". 

Съгласно споразумението за излизане, договорено от Тереза Мей, свободата на движение щеше да остане в продължение на 2 години в преходния период след Brexit.

Британските депутати обаче на три пъти гласуваха срещу споразумението, сключено от Мей, и ако не бъде постигната сделка, Великобритания ще излезе без такава на 31 октомври.

При сценарий без споразумение, онези граждани на ЕС, които разполагат с право за постоянно пребиваване във Великобритания, което се предоставя, след като са живели в Обединеното кралство в продължение на пет години, не трябва да бъдат засегнати.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати и могат да кандидатстват за статут на уседнал по същия начин, както сега.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК