Китай въвежда ограничения на броя притежавани имоти

Цените на новите жилища в Шанхай ще бъдат регулирани на местно ниво.

27.07.2011 | 13:46 Редактор: Красимир Лаков
Китай въвежда ограничения на броя притежавани имоти

Местната управа на Шанхай ще започне да контролира цените на новите жилища, за да ограничи спекулациите и прекалено високите печалби на строителните предприемачи. Градската управа ще търси предприемачи, нарушаващи правилата с цел прекомерно високи печалби.
В съвместен меморандум общината на Шанхай и Строителната администрация обявяват намеренията си за стриктен контрол за спазване на правилата. През юни управата на финансовия център на Китай затегна режима за издаване разрешителни за строителство след като за пореден път цените на новите жилища скочиха, въпреки изискването за по-висока първоначална вноска при закупуване на жилище, което влезе в сила преди няколко месеца. Наред с това, Шанхай е едва вторият град в Китай, който въведе и нов данък върху недвижимата собственост, за да ограничи търсенето. Според управата на града, целта е печалбата на предприемачите в сектора да се ограничи до темповете на икономически растеж.
В същото време Китайското правителство заяви, че ще предприеме мерки за ограничаване на броя на жилищата, които едно семейство ще има право да притежава. Това вече важи за няколко от града в страната, като до два месеца този списък ще бъде допълнен с нови населени места.