Въоръжени групировки спират помощите за Сомалия

Според данни на ООН 11 региона на Сомалия са обхванати от сушата и населението не може да се изхранва.

26.07.2011 | 12:28 Редактор: Красимир Лаков
Въоръжени групировки спират помощите за Сомалия

В Сомалия има райони в които живеят над два милиона души, до които хуманитарна помощ не е достигала повече от две години, заради въоръжени местни групировки. Предизвикания от сушата глад е причина за бедстващото положение на стотици хиляди жители на страната. Това принуди ООН да съобщи за изпращането на спешна помощ, а Европейският съюз изпрати в засегнатите от сушата райони комисар Кристалина Георгиева. В сомалийския град Доло комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева се срещна с жертви на глада и сушата.
 „Ние сме в Сомалия, за да видим как може да се помогне на хората да получат храна, вода и медикаменти – заяви еврокомисар Георгиева. - Това е селище, където местното население направи организация, за да подсигури безопасността на хуманитарните работници, за да могат справедливо да разпределят помощите, както за тези които живеят в региона и страдат от сушата, така и за многобройните бежанци от други райони, дошли тук с надежда да получат помощ”.
Според данни на ООН 11 региона на Сомалия са обхванати от сушата и населението не може да се изхранва. Над 11 милиона души имат нужда от помощи. ООН планира от 1 август да обяви цяла Южна Сомалия за бедстващ район, засегнат от сушата и глада. В понеделник еврокомисар Георгиева заяви, че „е време международната общност да разбере мащаба на катастрофата, засегнала региона”.
По думите на Кристалина Георгиева това е регион, „в който катастрофите и бедствията се случват по-често и са по-интензивни. Тук промените в климата и бързият ръст на населението ще станат причина за нови проблеми в бъдеще,” заяви европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.