$6 трлн. орязване на разходи прие Камара на представителите на САЩ

Предполага се, че мярката ще бъде отхвърлена от Сената, президентът Барак Обама вече се закани да й наложи вето.

20.07.2011 | 11:07 Редактор: Красимир Лаков
$6 трлн. орязване на разходи прие Камара на представителите на САЩ

Контролираната от републиканците Камара на представителите прие законопроект, който орязва федералните разходи с 6 трлн. долара и изисква в конституцията да бъде направена поправка за балансиран бюджет. Мярката, приета с 234 гласа "за" срещу 190 "против", обаче, по същество е символична, понеже почти сигурно ще бъде отхвърлена в Сената, а президентът Барак Обама вече се закани да й наложи вето.
Демократите заявиха, че мярката с нейната комбинация от съкращения и разходни лимити, ще ощети милиони американци, които разчитат на социални и здравни осигуровки и други бюджетни помощи.
Преди ден Обама и голям брой сенатори републиканци изразиха подкрепа за двупартийния план за съкращаване на дефицита, включващ повишаване на данъците в размер на 1 трлн. долара.
Wall Street също приветства компромиса в преговорите за повишаване на лимита на държавния дълг. Според президентa Барак Обама, ако лимитът за държавния дълг не бъде повишен до 2 август, САЩ ще се изправи пред необходимостта да обяви дефолт по дълговите си книжа.