Ирландия се връща към устойчив растеж

Оценката е на съвместна мисия на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

15.07.2011 | 14:08 Редактор: Красимир Лаков
Ирландия се връща към устойчив растеж

Съвместна мисия на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) направи проверка на икономическата програма на ирландското правителство. Според първите оценки на Брюксел, програмата се изпълнява успешно и още през тази година може да се очаква ирландската икономика да се върне към устойчив икономически растеж.  МВФ и ЕС предоставиха на страната кредит от 85 млрд. евро.,  съобщиха от Брюксел. Според изводите, направени от съвместната мисия, „ ирландските власти вървят по верния път, икономическата им програма е добре финансирана и изпълнявана с твърди политики”.
Експертите, обаче, прогнозират, че вътрешното търсене ще продължи да намалява. Въпреки проблемите на вътрешния пазар, очакванията за ирландската икономика са през 2012 г. да отбележи значително по-силен растеж заради предприетите структурни реформи и бавното възстановяване на конкурентоспособността, посочват от ЕК.
В същото време и друга от рисковите страни в еврозоната, Италия, приема стриктни мерки за ограничение на разходите, като Горната камара на италианския парламент вече прие ограниченията, а Долната ще направи това днес.