Бернанке предупреди за опасностите около държавния дълг

Пред комисия на Конгреса Бернанке заяви, че евентуален дефолт на правителството ще хвърли финансовата система на САЩ в тотален хаос.

15.07.2011 | 12:06 Редактор: Красимир Лаков
Бернанке предупреди за опасностите около държавния дълг

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке отново предупреди за опасностите, които могат да настъпят за САЩ, ако не се повиши тавана на държавния дълг. Бернанке предупреди законодателите, че ако размерът на дълга не се повиши навреме, федералният дефицит ще нарасне още. Пред комисия на Конгреса Бернанке заяви, че евентуален дефолт на правителството ще хвърли финансовата система на САЩ в тотален хаос.
"Загубата на доверие на инвеститорите може да повиши лихвените проценти значително и иронията тук е, че всички имаме интерес да намалим дефицита – подчерта председателят на ФЕД. - Ако се лихвите се вдигнат, ще се повиши и цената на кредита и вместо напред се връщаме назад в усилията за намаляване на дефицита”.
Американците са наясно, че ако се стигне до дефолт, може да се повтори станалото след краха на Lehman Brothers през 2008 г. и да настъпи финансов и борсов хаос. Засега обаче, тази опасност не се чувства наWall Street  и индустриалният индекс
Dow Jones се понижи съвсем леко в четвъртък, като се намира на равнището си от началото на месеца.
Поради липса на споразумение за вдигането на тавана на американския държавен дълг в и рейтинговата агенция Standard&Poor’s предупреди, че обмисля да намали рейтинга на САЩ. Дори и след споразумение, според агенцията няма да се постигне стабилизация на динамиката на американския дълг, и от S&P обмислят да намалят дългосрочния рейтинг от AAА на А +, като ще дадат отрицателна прогноза за рейтинга в дългосрочен план.