Акциите на News Corp. се понижиха с 14 % от 4 юли

Това понижи пазарната стойност на компанията с около 5 млрд. долара.

13.07.2011 | 12:00
Акциите на News Corp. се понижиха с 14 % от 4 юли

Скандалът с подслушването на телефони, заради който беше закрит таблоидът News of the World,продължава да нанася сериозни щети на медийната империя на Рупърт Мърдок. Акциите на News Corpоration паднаха с 14% от 4 юли, което понижи пазарната стойност на компанията с около 5 млрд. долара.
Основните политически партии във Великобритания са решени да се обединят, за да принудят Мърдок да оттегли офертата си за поглъщане на сателитната телевизионна компания BSkyB.
News Corparation притежава 31% от акциите на BSkyB и предлага да изкупи останалите в сделка за над 14 млрд. долара. Новината,че британското коалиционно правителство ще подкрепи опозицията при вота срещу сделката на Мърдок, предизвика поевтиняване на акциите на BSkyB с над 3 %. Въпреки че няма задължителен характер, вотът може да засили натиска върху медийния магнат. Освен всичко това, парламентаристи поискаха Рупърт Мърдок, сина му Джеймс и бившата главна редакторка на таблоида News of the World - Ребека Брукс, да се явят на заседание на парламентарната комисия по печата следващата седмица.