Борисов обеща: Няма да блокираме Северна Македония за ЕС

Българският премиер е в Скопие по повод годишнината от подписването на договора за добросъседство

01.08.2019 | 20:02 Редактор: Ивайло Николов

България няма да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз, но до октомври спорните въпроси в общата история на двете държави трябва да бъдат изчистени. Това обяви в Скопие българският премиер Бойко Борисов.

Две години след подписването на договора за добросъседство между страните, той отново беше гост на колегата си Зоран Заев.

"Мисля, че през тези две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Стана със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония. Създаде огромна перспектива на Вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО", заяви Бойко Борисов. 

"Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО", пък подчерта колегата му Зоран Заев

Рамо до рамо със Зоран Заев Борисов почете символично паметта на Гоце Делчев, чиято личност през последните месеци отново породи спорове между двете страни. 

Според македонския премиер пък отношенията между Северна Македония и България са пример не само на Европа, но и на света.

След Скопие, премиерите и двете делегации, отпътуваха за Дойран, където беше открит новият паметник на полковник Константин Каварналиев.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК