Президентът на Йемен е напуснал страната

Али Абдула Салех е отлетял за лечение в Саудитска Арабия, ден след като беше ранен при ракетен обстрел.

05.06.2011 | 14:38
Президентът на Йемен е напуснал страната

Президентът на Йемен Али Абдула Салех все пак е напуснал страната, след като в събота се появи противоречива информация за неговото местоположение.
Салех е отлетял за лечение в  Саудитска Арабия,  ден след като беше ранен при ракетен обстрел.
Източници, близки до президента, свидетелстват, че при нападението държавният глава е получил изгаряния втора степен в областта на лицето и гърдите, а парче от шрапнел е попаднало в областта на сърцето му.
При пристигането му в Рияд, обаче, независимо от раните,  Салех самостоятелно е напуснал медицинския самолет.
Седем души загинаха в петък, а президентът и други високопоставени политици бяха ранени при ракетното нападение срещу джамия, която се намира в двореца на президента.
Часове по-късно Салех направи аудио обръщение по обществената телевизия, с което разсея спекулациите, че е загинал. Президентът обвини за покушението племенния водач Хамид ал Ахмар от опозиционната партия „Ислах”
Новината за заминаването на Салех за Саудитска арабия беше посрещната с ентусиазъм от протестиращите срещу режима в страната. В Сана хиляди демонстранти излязоха по улиците, за да празнуват с убеждението, че режимът в страната е свален.
Йемен е най-бедната арабска държава и вече 32 години е управлявана от Али Абдула Салех.
Заради ескалиращото напрежение там и опасността от избухването на гражданска война, ЕС призова своите граждани да напуснат страната. Подобен апел отправи и външно министерство към българите в Йемен.