Лошите макроданни на САЩ засегнаха Азия

Кризата с европейския публичен дълг, както перспективата за намаление на американския кредитен рейтинг, объркаха инвеститорите.

03.06.2011 | 13:29 Редактор: Кузман Илиев
Лошите макроданни на САЩ засегнаха Азия

Капиталовите пазари в Азия се повлияха от негативизма на Wall Street и лошите макроданни на САЩ. Кризата с европейския публичен дълг, както перспективата за намаление на американския кредитен рейтинг, объркаха инвеститорите. Слабите данни за заетостта отвъд океана и производството застрашават и азиатските икономики, традиционно ориентирани към износ за американския пазар.
Така, японския NIKKEI  затвори със спад от 0,66 на сто до 9,492. Половин час преди края си HANG SENG губи половин процент до 23,125 пункта. Южнокорейският KOSPI затвори на нива близки до тези, на които започна сесията днес.
От корпоративния свят си струва да се отбележи загубата на Sony  и Elpida, съответно с 0,6 на сто и 2,8 на сто. Освен силната йена, Sony пострада и от пиратски набези, засегнали лични данни на над един милион потребители на сайта на компанията - SonyPictures.com.
На загуба с около процент е и Mazda. Компанията спира производството си в САЩ от 2013 година, като къса връзки и с местния  си партньор – автомобилният гигант Ford.