Турция е неделима част от бъдещето на ЕС

Това заяви д-р Желю Желев при откриването на юбилейната 13-та Международна конференция на Балканския политически клуб.

28.05.2011 | 17:03 Редактор: Доника Ризова
Турция е неделима част от бъдещето на ЕС

Турция е неделима част от голямото бъдеще на Европейския съюз и неговото по-нататъшно разширяване. Това заяви д-р Желю Желев, президент на България от 1990 г. до 1997 г., при откриването на юбилейната 13-та Международна конференция на Балканския политически клуб. Форумът събра  бивши и настоящи лидери на балканските държави да обсъдят актуалните проблеми на балканския регион.  На събитието в София  бяха още: настоящият президент Георги Първанов, Петър Стоянов (български президент от 1997 до 2002 година), Симеон Сакскобурготски ( премиер на България от 2001 до 2005 г.), Сюлейман Демирел ( президент на Турция от 1993 до 2000 г.), Йон Илиеску ( президент на Румъния 1990 до 1996 и от 2000 до 2004 година), Мирча Снегур (президентът на Молдова от 1990 до 1996 г.), Мурат Караялчън ( външен министър на Турция от 1994-1995 г.  и кмет на Анкара от 1989 до 1993 г., Хикмет Четин  (министър -председател на Турция през 1995 г.)
Президентът Желю Желев, който оглавява клуба, изтъкна ролята на Турция в региона, като работеща пазарна икономика с голям потенциал, военна сила, с която всички трябва да се съобразяват. Той подчерта и факта, че Турция е държава със силно влияние в арабския свят и Русия. Президентът Желев изрази убедеността си, че пречките пред приемането на южната ни съседка в ЕС са само “предразсъдъци и предубеждения”. Той  направи отчет на дейността на Балканският клуб  и си постави оценка, близка до отличната. Недовършени са останали идеите за  Коридор № 8, втория мост на Дунав, магистрала „Хемус”, както и отсечката Видин - Калафат.
Най-доброто решение на проблемите е ясната европейска перспектива на Балканите, заяви президентът Георги Първанов и допълни, че въпреки известната умора от разширяването, тази перспектива трябва да се поддържа.
На свой ред, президентът Петър Стоянов изтъкна ролята на Балканите за стабилността на ЕС и припомни силата на думата “балкани”, която не включва само географски понятия.
При засилени мерки за сигурност конференцията продължава и утре. Изводите и тенденциите тепърва предстоят. Може би, защото в този регион на света важи максимата, че „Балканите раждат повече история, отколкото са в състояние да консумират.“