Армията на Кадафи напредва към Мисрата

Ожесточените боеве в северозападния град на Джамахирията продължават.

09.04.2011 | 14:02 Редактор: Петко Трухчев
Армията на Кадафи напредва към Мисрата

Вече четвърта седмица град Мисрата е блокиран от вярната на либийския лидер Муамар Кадафи армия. При снощните удари между бунтовниците и поддръжниците на режима са загинали 5-ма души, а други 10 са ранени. Либийският заместник- външен министър Халеб Каим заяви, че е въпрос на време градът да падне.
“Сигурен съм, че през следващите няколко дни, а може и дори още днес градът ще падне,” заяви Каим. По неговите думи жителите на града не са на страната на бунтовниците.
В същото време армията на НАТО продължава настъплението си в югоизточната част на страната. Самолети на Алианса взривиха тази нощ военни складове, разположени близо до град Зинтан в северозападната част на Джамахирията.   
Междувременно стана ясно, че външните министри на страните от ЕС ще се срещнат с представител на Преходния национален съвет на Либия, въпреки липсата на консенсус в Брюксел за отношението към опозицията в страната.
Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън покани опозиционната групировка за среща с външните министри в Люксембург във вторник. Планирано е лидерът на либийската опозиция Махмуд Джибрил да разговаря с министрите след работен обяд.
Франция и Италия са единствените страни, признали Преходния национален съвет на Либия за легитимен представител на либийския народ.