САЩ режe $38 млрд. от заплатите на чиновниците

Конгресът прие спорният федерален бюджет след ожесточени спорове.

09.04.2011 | 13:52 Редактор: Петко Трухчев
САЩ режe $38 млрд. от заплатите на чиновниците

Президентът на САЩ Барак Обама и Конгресът постигнаха споразумение за бюджета в последния момент. Крайното споразумение е за съкращаване на около 38,5 млрд. долара от разходите до края на финансовата година. Това са най-драстичните мерки, предприемани през последните 15 години. Говорителят на републиканците Джон Бьонър си постави още по-голяма цел. До края на десетилетието американците трябва да свият публичните си разходи с $500 млрд.
"Това беше много дълга дискусия и оспорвана битка, но ние трябва да намалим харчовете,” заяви Бьонър, като подчерта, че по този начин действително ще се създадат нови работни места в страната.
Основната битка в правителството беше между републиканците и демократите. Общото съгласие за орязване на разходите с $38 млрд. беше блокирано от различните мнения кои бюджети да се намалят. В крайна сметка демократите надделяха. Искането им за запазване на средствата за здравеопазване беше прието.
Коментарът на демократите беше, че американският народ ще трябва да направи труден избор и “го прави всеки ден като се доверява на лидерите си,” подчерта лидерът на демократите Хари Рийд.
Ако не беше постигнато споразумение за федералния бюджет, правителството щеше да прекрати работа в петък полунощ. При такъв сценарий 800 хил. правителствени служители щяха да останат без заплати.
"Щастлив съм да обявя, че утре паметникът Вашингтон, както и цялото федерално правителство, ще работят в нормален режим,” заяви президентът на САЩ Барак Обама. – “Споразумението между демократи и републиканци от името на всички американци е за бюджет, който инвестира в нашето бъдеще, като същевременно прави най-големите съкращения на бюджетни разходи в историята ни. Някои от договорените съкращения ще са болезнени… и не бих ги направил при по-добри обстоятелства," допълни още Обама.
Последният случай на затваряне на федералното правителство е от 1995 г. при спор между републиканците и администрацията на тогавашния президент от демократическата партия Бил Клинтън.