Thomas Cook очаква туристи в Египет през април

В същото време масовите протести отново се възобновиха с искане на оставката на президента Мубарак.

09.02.2011 | 00:00 Редактор: Мариета Иванова
Thomas Cook очаква туристи в Египет през април

Ситуацията в туристическия сектор на Египет трябва да се възстанови до април, прогнозира британският канал Sky News, като се позова на туроператорската компания Thomas Cook.
„По наши оценки животът в Египет ще се нормализира около април,” заяви изпълнителният директор на Thomas Cook Мени Фонтела-Новоа.
„Ако народните вълнения приключат след края на този месец, сумата на загубите ни ще се ограничи с цифрата, която вече посочихме - 24 млн. евро”, коментира Фонтела-Новоа.
По данни на Sky News египетските безредици са засегнали приходите на друга голяма туристическа компания, TUI, която обяви загуби от 35 млн. евро.
От началото на февруари щетите, които понесоха руските туроператори се оценяват на близо 100 млн. долара.
В същото време масовите протести отново се възобновиха с искане на оставката на президента Мубарак. Стотици хиляди излязоха отново на площад Тахрир.
Демонстрациите започнаха, въпреки обещанието на правителството за мирно предаване на властта.
Египетската криза може да се окаже по-тежка от гръцката и ирландската взети заедно, смятат анализаторите на Goldman Sachs.
„Цените на храните са високи, както и младежката безработица. Това бяха причините за протестите в Тунис,” заяви за CNBC директорът на отдела за икономически изследвания на Goldman Sachs, Джим О’Нийл.
О’Нийл допълни още, че “ръстът на цените на храните и безработицата, обаче, не са характерни само за тези две страни, а също и за Китай, Индия и други. Ако техните граждани се опитат да решат проблемите си с радикални методи, както в Близкия Изток, резонансът може да бъде по-голям от дълговата криза в периферията на Европа”, заяви за CNBC директорът на отдела за икономически изследвания на Goldman Sachs, Джим О’Нийл.