Глобиха British Airways с 209 млн. евро заради изтичане на лични данни

През 2018 година хакери откраднаха информацията на повече от 500 000 клиенти на компанията

08.07.2019 | 14:03 Редактор: Бойко Димитров
Глобиха British Airways с 209 млн. евро заради изтичане на лични данни

Рекордна глоба от 189 милиона британски лири, или 209 млн. евро, бе наложена на British Airways заради изтичане на лични данни. Причината е хакерски пробив в системата на британския превозвач. Това съобщиха от ВВС, цитирани от dnes.bg.

През 2018 година хакери откраднаха лична и финансовата информация на повече от 500 000 клиенти от уебсайта и приложението на компанията, което принуди властите да санкционират авиопревозвача по Закона за защита на данните във Великобритания.

Ръководителят на British Airways Алекс Круз заяви, че са "изненадани и разочаровани" от първоначалното решение. Той официално се извини на клиентите за неудобството и увери, че няма доказателства за извършени измами, свързани с крадените лични данни.

Въпреки това авиокомпанията ще обжалва наказанието, което може да струва 1,5% от световния оборот на British Airways за финансовата година, заяви Уили Уолш, изпълнителен директор на собствениците от IAG.

На 5 септември миналата година British Airways се обърнали към полицията 16 дни след началото на хакерската атака. Според докладите престъпниците може да са откраднали данни, включващи банкови сметки на клиенти, имейл адреси и информация за плащане с карти - включително номера, срок на валидност и в някои случаи техните персонални кодове за достъп.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК