Изкуствен интелект ще прогнозира къде по света ще има конфликти заради липса на вода

Системата следи запасите и ги смества със социални, икономически и демографски данни

15.06.2019 | 11:33 Редактор: Бойко Димитров
Изкуствен интелект ще прогнозира къде по света ще има конфликти заради липса на вода

Изкуствен интелект може да прогнозира къде ще възникват конфликти заради липса на вода година по-рано и ще позволява предприемането на действия за превенцията им. Това предаде investor.bg позовавайки се на учени, цитирани от Ройтерс.

Инструментът за ранно предупреждение, който следи запасите от вода по света и ги смесва със социални, икономически и демографски данни, за да посочва потенциални кризи, се разработва от базираната в Холандия инициатива Water, Peace and Security (WPS). По време на тестовете системата е прогнозирала повече от 3/4 от свързаните с водата конфликти във Вътрешната делта на Нигер в Мали, посочват от WPS, която планира да пусне проекта глобално тази година.

Климатичните промени често се отразяват на водата - от засушавания до покачването на морското равнище, което от своя страна може да подхрани сблъсъци за намаляващите ресурси и да принуди хората да мигрират от родните си райони. Предишните опити за прогнозиране на кризи често са се проваляли, защото причините за конфликтите са много разнообразни и могат да бъдат локално специфични.

Снимка: pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК