Нова Студена война? Пик в разходите за отбрана в глобален мащаб

Освновната заслуга е на САЩ и Китай, страната ни бележи значителен ръст

30.04.2019 | 15:24 Редактор: Тодор Петров
Нова Студена война? Пик в разходите за отбрана в глобален мащаб

Разходите за отбрана в глобален мащаб са достигнали през миналата година най-високото си ниво от края на Студената война насам, тласнати от увеличаването на заделените средства в САЩ и Китай. Това показва годишният доклад на аналитичния център Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Според данните разходите за изминалата година са достигнали 1,82 трлн. долара – ръст от 2,6% спрямо предходния период. Това е и най-голямата сума от 1988 г. насам - първата година, за която статистиката се изготвя, пише Investor.bg.

Разходите на САЩ на годишна основа през 2018 г. нарастват с 4,6% до 649 млрд. долара, с което страната остава най-големият прахосник на средства. Тя отговаря и за 36% от всички разходи в световен план, като отделените средства са приблизително равни на тези от всички следващи осем държави.

Китай се нарежда на второ място с ръст от 5% до 250 трлн. долара през миналата година. Това е и 24-то последователно годишно увеличение за страната.

България отбелязва значителен процентен ръст (23%) в отделените средства на годишна основа, като по този показател се нарежда на седмо място. Според доклада на SIPRI за отбрана сме похарчили 1,096 млрд. долара през миналата година. В региона по-голям ръст от нас отбелязват само Босна и Херцеговина (26%) и Турция (24%).

Разходите на всички 29 страни членки на НАТО представляват малко над половината от тези в световен мащаб.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК