Западните Балкани се споразумяха: Роумингът поевтинява

Усилията за това постижение и инициативата идват от еврокомисаря ни Мария Габриел

05.04.2019 | 16:48 Редактор: Иван Берберов
Западните Балкани се споразумяха: Роумингът поевтинява

Шестте страни от Западните Балкани - Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония и Черна Гора, подписаха регионално споразумение за намаляване на тарифите за роуминг помежду им, съобщиха от офиса на българския еврокомисар Мария Габриел. От екипът на българката изтъкват, че е резултат от нейните усилия от началото на мандата ѝ. 

От 1 юли тази година цените на минута разговор в региона няма да надвишават 10 евроцента. Интернет мрежата ще струва най-много 18 цента за мегабайт, а текстовите съобщения - по 6 евроцента, предаде Dnes.bg.
 
"Това е исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати. Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз", коментира Мария Габриел. 
 
Българският еврокомисар говори на втората "Цифрова среща на високо равнище" в Белград с участието на  сръбския премиер Ана Бърнабич. Габриел очерта постигнатото за последнат година по Цифровата програма за Западните Балкани. Тя изтъкна, че партньорите от региона са изготвили стратегии за широколентов интернет. Според нея е налице политическа ангажираност за подготвяне на стратегии в областта на информационните и комуникационните технологии, както и за приемането на законодателство в сферата на киберсигурността. 
 
"Миналата година показахме силна воля за цифрова промяна на региона. Ангажирахме се да инвестираме в широколентова свързаност, киберсигурност, цифровизация на индустрията, цифровите умения на гражданите, засилване на изследванията и иновациите", добави Мария Габриел.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК