Европейските лидери разочаровани от вота по сделката за Brexit

Британският парламент отхвърли предложението с 391 гласа "против"

13.03.2019 | 11:06 Редактор: Ралица Братанова
Европейските лидери разочаровани от вота по сделката за Brexit

Европейските лидери изразиха разочарованието си от резултата на вота по Brexit в британския парламент, след като депутатите отхвърлиха с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за" сделката, договорена между премиера и Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прогнозира, че отхвърлянето на споразумението увеличава значително риска за раздяла без сделка. Той обаче все пак заяви – ако Лондон поиска отлагане на развода с Брюксел, европейските лидери са готови да обсъдят и този вариант.

Главният преговарящ по Brexit Мишел Барние от своя страна коментира, че ЕС не може да направи нищо повече и оттук нататък всичко е в ръцете на британците.

Междувременно ново проучване показа, че британците са все по-разединени по отношение на Брекзит. 47% искат да се изключи възможността за напускане на ЕС без сделка. 44 на сто от анкетираните пък искат удължаване на преговорния период. 

В същото време, 42% от запитаните виждат изхода от кризата в насрочване на парламентарни избори, а 38 на сто са за оставане в ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК