Франция разследва редица шокиращи случаи на родени с малформации деца

Появиха се опасения, че причината може да се крие в пестициди или химическо замърсяване

02.11.2018 | 14:19 Редактор: Велислав Филипов
Франция разследва редица шокиращи случаи на родени с малформации деца

Шокиращи случаи на бебета, родени с малформации, разтърсиха Франция. Започна национално разследване, след като 20 деца от три департамента в страната в периода 2000-2014 година са се родили с подобни увреждания.

18 случая на новородени без ръце в департамент Ен и още няколко в Морбиан и Лоар Атлантик – всичките обвити в мистерия, без ясна причина за този бум на подобни малформации. 

В страната започна национално разследване. Експертите обаче са категорични – трудно може да се установи какво е довело до малформациите у толкова деца. Появиха се опасения, че причината може да се крие в някакви пестициди, химическо замърсяване на водата или пък замърсен въздух от индустриални предприятия. 

Общото между майките на тези деца, родени с аномалии, е, че живеят в селскостопански райони, в които се отглежда царевица и други зърнени култури. 

В същите райони е установена и появата на птици и добитък с малформации. Първите заключения от разследването на мистериозните аномалии се очакват до края на януари, а пълният доклад ще бъде готов до месец юни. 

Статистически данни показват, че случаите на малформации на крайниците се регистрират при 1-2 случая на 10 000 раждания. А причините може да са от хромозомни аномалии, до употреба на наркотици или излагане на токсични вещества.