Официално: Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Новината предизвика вълна от недоволство в Близкия изток

06.12.2017 | 19:25 Редактор: Василена Василева
Официално: Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Съединените щати станаха първата държава в света, която призна Ерусалим като столица на Израел. Доналд Тръмп официално съобщи за решението си днес. Новината обаче предизвика вълна от недоволство в Близкия изток.

Американският президент обеща да признае Ерусалим за столица още по време на предизборната си кампания миналата година. Но решението му може сериозно да навреди на отношенията между Съединените щати и техните мюсюлмански съюзници. 

Палестина, която е категорично срещу признаването на Ерусалим за израелска столица описа решението на Доналд Тръмп като "целувката на смъртта" за мира в Близкия изток. 

Конфликтът се породи след като Израел анексира Ерусалим от Йордания по време на войната през 1967 година. Поради този факт международната общност не го признава като част от Израел, въпреки че страната смята града за своя столица. За същото настоява и Палестина. 

Международните реакции не закъсняха. Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще проведе разговор по темата с Доналд Тръмп. Турция осъди решението на американския президент като противозаконно, а Египет призова арабския свят да се обедини срещу него. 

В Израел обаче някои министри вече приветстваха решението и призоваха и други страни да последват примера на САЩ.