България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пенсионната вноска 50/50 между работодатели и работници: Да или не?

За да компенсират разликата от бизнеса обещават увеличение на заплатите

23.01.2019 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Пенсионната вноска 50/50 между работодатели и работници: Да или не?

Работниците да делят с работодателите си пенсионната вноска – тази стара идея възродиха отново работодателските организации. Ако преди 9 години това беше само намерение, днес бизнесът е решен да поиска от управляващите поправки в кодекса на труда, в които да се въведе нов тип трудов договор.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика. 

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки. 

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той. 

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.  

За повече новини харесайте Facebook страницата ни ТУК