България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Искат законови промени и мерки срещу педофилите в интернет

Всяко пето дете се е срещало на живо с някого след онлайн запознанство

16.01.2019 | 08:06 Редактор: Ралица Братанова
Искат законови промени и мерки срещу педофилите в интернет

Днес от Центъра за безопасен интернет ще поискат от парламентарната комисия на младежта и спорта спешни мерки срещу педофилите в интернет. Все по-трудно става да убедим децата, че игрите навън са много по-забавни и безопасни за тях и часовете, които прекарват онлайн, продължават да се увеличават, успоредно растат и рисковете. Педофилите стават все по-активни в сайтовете. 

"От една страна, имаме текстове в Наказателния кодекс, които приравняват споделянето и притежаването на детска порнография с участието в полови актове - симулирани или реални. Наказанието предвижда до 5 години затвор, което означава, че не влиза в категорията тежко престъпление. От там идва проблемът, че могат да бъдат изисквани трафични данни само на заподозрян в тежко престъпление", обясни Емануиел Георгиев от Центъра за безопасен интернет в студиото на "България сутрин"

По неговите думи според Закона за защитата на личните данни всяка страна членка на ЕС може да избере минимална възраст за регистрация в социална мрежа без изрично родителско съгласие. Той смята, че ако тя е 14 години, много деца ще се регистрират с фалшива възраст и вдигането на границата няма да помогне.

"Най-важното е да подготвим децата за дигиталната среда, а не просто да ги ограничаваме. За съжаление тук родителите се чувстват неуверени. Интернет не трябва да го разбираме само в техническия аспект, това е социална среда. Онлайн тормозът е това, с което най-често се сблъскваме", коментира Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че според изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с който се е запознало в интернет и рискът е огромен.