България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шамарите: Възпитание или тормоз над децата?

Появи се проект, налагащ пълна забрана за физическо наказание и криминализиране на домашното насилие

15.01.2019 | 10:02 Редактор: Василена Василева
Шамарите: Възпитание или тормоз над децата?

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той.

Вижте повече във видеото!