Тревожно: Тенденцията деца да раждат деца расте

Непълнолетните майки са предимно от ромски произход

10.01.2019 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Тревожно: Тенденцията деца да раждат деца расте

Проблемът с непълнолетните родителите не е от вчера и съвсем не е валиден само за страни като България. У нас през 2017 година броят на децата, родени от майки под 18 години е 3 251. За сравнение – две години по-рано тези деца са били с близо 200 по-малко.

За щастие броят на малолетните момичета, които са дали живот преди да навършат 16 години, все пак намалява. Ако през 2015 г. техният брой е бил 299, то за 2017 г. те са по-малко - 275. 

Едно от първите бебета на 2019 година се оказа малкия Рашко. Неговата майка Мария е едва на 15 години. Въпреки крехката си възраст, тя става майка за втори път.

Преди 2 дни Кристина Илиева ражда първото си дете на 31 години. Категорична е, че изборът за тази крачка трябва да е осъзнат.

В столичната АГ болница "Света София" момичетата родили на възраст под 18 години са 98. Повечето от тях са от ромски произход. Акушер-гинеколози разясняват, че раждане на подобна възраст може да се окаже опасно.

Според представители на неправителствения сектор една от причините деца да раждат деца са принудителните бракове в ранна възраст, които имат негативен ефект върху развитието на детето.

Много често тези ранни бракове биха могли да са условия за домашно насилие. Раждането на дете, от майка, която е под 18 години става само с разрешението на нейните родители.

От "Уницеф" напомнят, че бременността в ранна възраст може да доведе до тежки последици за здравето на момичето и крие рискове за бебето като преждевременно раждане или спонтанен аборт.

У нас обаче средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава, като за 2017 година тя е над 27 години.