Петиция за по-добри родилни грижи беше внесена в здравното министерство

За въвеждане на медицински стандарт са се подписали 16 хил. души

26.11.2018 | 21:43 Редактор: Ралица Братанова
Петиция за по-добри родилни грижи беше внесена в здравното министерство

Насилието на жените да се криминализира и да се подобри качеството на акушеро-гинекологична помощ у нас. За това настояват от сдружение "Родилница". Те внесоха петиция в здравното министерство, подписана от над 16 хиляди души. 

Да бъде въведен медицински стандарт, който да задължи лечебните заведение да се държат с уважение към родилките в един от най-важните моменти в живота им. За това настояват организаторите на петицията, искат и да се спазват препоръките на световната здравна организация. 

"Много често тъй като родилката е в безпомощно състояние се злоупотребява и тя бива обиждана, биват ѝ прилагани интервенции без нейното съгласие. Тя няма възможност да се защити. Нанесените травми на жените са както физически, така и емоционални. А това дори отказва някои дами да стават отново родители", обясни Нора Москова от сдружение "Родилница"

Организаторите на петицията изтъкват, че в България все още се използват методи за раждане, които отдавна не се практикуват в много европейски държави. След срещата в здравното министерство стана ясно, че ще бъде приет нов медицински стандарт, чието изработване ще започне от 1 януари. Той обаче ще съдържа само административните въпроси, а медицинските ще бъдат приемани от БЛС.

Петицията се внася ден след международния ден за борба срещу насилие над жени. Конкретният повод е смъртният случай на 33-годишната Ренета Томова – според близките ѝ, причина за трагедията е приложеният метод Кристелер.